Poll – Hacking Motives

I’ve put poll on this blog to find out what is public opinion on primary motives for hacking.  There are six possible choices and you can choose one according your opinion. Answers are based on Australian government Institute of Criminology i.e. its High tech crime centre classification. You can see paper here and vote in box with yellow background at right sidebar.

11 Responses

 1. Slobodan Babic

  Zdravo Pleki,

  Po mom mišljenju u pitanju je uglavnom asocijalno, odnosno nezrelo ponašanje. Pri tome mislim na dosadašnje uobičajeno shvatanje sadržaja koji se hakuje. Da je u pitanju uobičajeno shvatanje sadržaja za hakovanje vidi se iz mogućeg izbora motiva koji si ponudio.

  Ukoliko se sadržaj koji se hakuje tretira na način koji bi bio primereniji današnjem značaju informacionih tehnologija, videli bi da je većina ciljeva veoma legitimna. Naime, nanošenje materijalne ili moralne štete je danas konvencionalno sredstvo, pa zašto to ne bilo i u slučaju konkurencije na tržištu, ciljeva koji se mogu tretirati kao vojni, krađe intelektualne svojine ili tehnologije. U sklopu današnjih shvatanja to nije terorizam ili slično…

  Toliko. Sve najbolje u Novoj Godini!
  Pozdrav,
  Slobo.

 2. Rene

  ova anketa nije fer – traziti od coveka da izabrere jednu od sest definicija pojma koji se moze shvata na mnogo vise razlicitih nacina nego sto je ponudjeno definicija je podjednako fer kao i ponuditi sest definicija demokratije.

  Ne verujem da bi se zloputorebom (medijskom? 🙂 pojma ‘hacking’, za razliku ‘demokratije’, mogli zapocinjati novi ratovi, ali mogu da zamislim drzavu koja bi koristila takav mehanizam za kontrolu i zastrasivanje gradjana.

  Sta se zdravim razumom (common sense) i slobodom duha?

  Sta bi se desili kada bi ubili znatizelju u ljudima?

  Kradja podataka je kradja podatka. Nedozvoljen pristup privatnoj mrezi radi sticanja materjalne koristi je (mnozda?) ime za neki prekrsaj ili krvicno delo.

  A hack je hack. Hakeri su hakeri. Demokratija je demokratija 🙂

 3. Nemanja

  Senor Rene, ajd leba ti, prevedi na srpski to sto si hteo da napises. Ako ti se ne bira motiv, nemoj da ga biras i kraj price. Znaci, postoji definicija reci hacker. Postoji klasifikacija hakera na white i black hat. To je jedna stvar. Postoje motivi za “hackerisanje”. To je potpuno druga stvar. To ti je kao npr definicija reci “pisanje komentara”. To je jedna stvar. Postoji vise motiva da covek pise komentare. Jedan je na primer zato sto mu je dosadno, a drugi zato sto misli da zna nesto.

 4. lesa

  Hm,po odgovorima u anketi, vidim da je prof. Dragan sveo pojam hacking samo na ilegalne aktivnosti??!? Primer, neki pentesteri su postali bas to iskljucivo radi cinjenja kompjuterskog sveta sigurnijim..

  Elem,iz licnog iskustva,primarni motiv za 99% hakera je novac, i 99% istih je pocelo time da se bavi radi intelektualnog izazova, otkrivanja onog sto “ne moze” da se otkrije..Naravno, dok ne sakupe dovoljno iskustva za vishu ligu 🙂

  Ovaj 1% su klinci sa botnetima, dok ostali, politicki i bilo koji drugi revansizam smatram da su samo usputni pokazatelji hakerskog iskustva..

 5. Dragan Pleskonjic

  Ako pazljivo pogledate moguce odgovore i prateci PDF sa objasnjenjima, videcete da problem nije sveden samo na ilegalne aktivnosti. Rekao bih da Vam je to promaklo, primera radi: Justifications: minimising harm, testing computer security, claim of right, vigilantes.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.